Geschiedenis

In 1959 emigreert Pieter Faber als 18 jarige naar Nieuw- Zeeland om op een boerderij te gaan werken. Na enige jaren start hij met een compagnon een bedrijf in het aanleggen van riolering. Tijdens dat werk ziet hij hoe fysiek en moeizaam men met een schop beton vanuit een
kruiwagen in gasbetonblokken schept.
Hij ontwikkelt hiervoor een betonpomp met een uniek membraan systeem, wat in 1968 op de markt komt. Er wordt patent verleend in de USA; Italië; Frankrijk; Engeland; Duitsland; Nederland en Nieuw-Zeeland en er volgt een groot verkoop succes in Japan; Nieuw-Zeeland en Amerika.

Terug naar Nederland
Oude betonpomp van Faber Betonpompen









In 1972 verhuist Pieter met dit concept terug naar Nederland en start met broer Hendrik “Faber Betonpompen” te Creil in de Noordoostpolder.
Hier bouwt men een tiental
aanhangwagen-betonpompen en een even groot aantal betonpompen op een truckchassis.
Hendrik doet de betonpompen en Pieter de machinefabriek. Pieter neemt niet lang hierna beide afdelingen voor zijn rekening en ontwikkelt zich in de bouw en landbouw sector.

Uitbouw
Wegens groei wordt in 1975 de oude uienloods van Hendrik de Waay, huidige werkplaats betonpompen, aan de Burgwal in Creil aangekocht om er een grotere machinefabriek te vestigen. De machinefabriek maakt in de droge jaren 75/76 overuren dankzij het leveren van zo’n 300 beregeningshaspels.
Faber Machinefabriek ontwikkelt en produceert in deze periode o.a. voorzet apparatuur voor heftrucks (kistenkantelaar) en een unieke heftruck voor ruw terrein.
Faber is innovatief en ontwikkelt vele andere noviteiten op het gebied van betonstorten. Naast de verkoop is het ondertussen mogelijk om een betonpomp te huren.



Na verloop van tijd wordt er wegens een
hogere restwaarde bij inruil en grotere verscheidenheid aan mortel verwerking
besloten te stoppen met de productie van betonpompen. Faber stapt over naar
machines van Duitse fabrikanten Wibau,
Schwing en Putzmeister en gaat zich
toeleggen op het verpompen van betonmortel
in iedere hoeveelheid en op iedere plaats in Nederland.

Landelijke projecten

Faber Betonpompen krijgt ondertussen landelijke projecten met pulseervrije

betonpompen, hoogbouw verdeelgieken en mobiele schuimbeton units. In 1993 wordt het hoofdkantoor geopend in Zoeterwoude en groeit Faber destijds naar zo’n 40 werknemers. Naast de werklocatie in Creil bestrijkt Faber vanuit Groenlo het oosten van Nederland.

Faber groeit door en specialiseert zich in het liften van verzakte betonvloeren met Celbeton en het onderwater betonstorten (met behulp van de speciaal ontwikkelde betondobber).

Overname Richard
Dan in 1995 neemt de zoon van Pieter, Richard Faber, het bedrijf voor 50% over van zijn vader. De machinefabriek wordt voor 2/3 verkocht aan de heren Staring & Poppe. 10 jaar later is Richard volledig eigenaar van Faber Betonpompen.

Faber breidt zijn specialisaties uit met het voegen vullen en het storten van gietvloeren met anhydriet, wegens snel beloopbare vloeren, en een veel betere Arbo vriendelijke omgeving.

Anno 2011

“Faber Concrete Pumping Ltd”, in oktober 1970 opgericht te Auckland - Nieuw-Zeeland, is uitgegroeid tot een expert in het verpompen van alle soorten beton en met zo’n 40 pompunits en 60 werknemers de grootste en modernste betonpompen onderneming van Nederland.

Projecten & Innovaties

Kies voor Faber Comfortvloer
Eerste fiets- en wandelpaden met met fundering van schuimbeton
Aardbevingsbestendig wonen op innovatief schuimbeton

Meer »