Projecten & Innovaties


Foto: De tweede Celbetonlaag wordt gestort

Celbeton voor meest energie zuinige zwembad (27-08-2011)

In opdracht van de gemeente Zwolle en hoofdaannemer Pellikaan heeft Faber Celbeton BV 1700 kuub Celbeton aangebracht als isolator en fundering laag onder het nieuwe Aquabad in Zwolle.
De unieke combinatie tussen de hoge drukvastheid en isolatiewaarde, welke vereist is voor het bouwen van een zwembad, hebben er voor gezorgd dat schuimbeton toegepast kon worden. Faber Celbeton heeft deze oplossing als alternatief aangeboden op de bestekoplossing waar XPS platen waren voorgeschreven.

Faber kiest bij het zwembad voor een laag opbouw van verschillende soorten massa’s om er voor te zorgen dat de toplaag voldoende drukvast is om de bak van het zwembad inclusief het water te kunnen opvangen. De hoge isolatie waarde van RC5 hebben er voor gezorgd dat de laagdikte van 60 centimeter ruimschoots voldeden aan de bestekseis.
Samen met onze opdrachtgever Romeinbouw hebben we ervoor gezorgd dat dit werk zowel in tijd, voortgang en kwaliteit tot een zeer geslaagd einde hebben gebracht.

Het 500/600 kg/m3 Celbeton is 2 lagen van 30 cm aangebracht. Het project nam in totaal zo’n 9 dagen in beslag en per dag werd er zo’n 300 kuub Celbeton gestort door de Celbeton-specialisten Fred Sportel, Gijs van ’t Zand, Tjibbe van der Veer en Harry Meijerink.

Het zwembad betreft twee 25 meter wedstrijdbaden, een doelgroepenbad, een kleuterbad, een gecombineerd doelgroepen/recreatiebad en een glijbaan. Ca. 1.575 m2 zwemwater wordt aangevuld met algemene ruimten.
Het uitstekend isolerende Celbeton van Faber past perfect in het duurzaamheid-pakket. Dit met betrekking tot energie-, en waterbesparing, warmteopwekking en onderhoud. Door deze maatregelen wordt het zwembad het meest energiezuinige zwembad in Nederland dat op dit moment kan worden gerealiseerd.

« terug naar overzicht