Projecten & Innovaties


Foto: Het Faber team op het dak van het nieuwe gebouw

Isolerend en ultralicht dakafschot (05-03-2012)

[met video] Op het dak van het nieuwe onderwijsgebouw aan de Vlechttuinen in Urk brengen de Faber werknemers in opdracht van Bouwbedrijf Noordersluis BV het unieke Poly-Celbeton aan onder een afschot variërend van 2,5% tot wel 6,5 %.

Het nieuwe gebouw komt direct naast het Pieter Zandt College te staan en biedt voor deze school de benodigde uitbreiding met zes onderwijslokalen.
Het ultralichte Poly-Celbeton heeft een lastig mengproces, maar niet lastig genoeg voor de in eigen beheer ontwikkelde menginstallaties van Faber Celbeton. Er is door de opdrachtgever gekozen voor dit type Celbeton omdat het een hogere isolatie waarde heeft en het goed onder afschot is aan te brengen, een combinatie van eisen welke vaker van toepassing is op daken van bedrijfs- en kantoorgebouwen. Ook is dit type beton door het lichte gewicht van 300 kg/m3 minder belastend voor de dakconstructie.

Naast dakafschotlagen is het tevens geschikt als toepassing op daken van parkeergarages en trottoirophogingen in viaducten.
Het dak op de nieuwe school heeft een oppervlakte van 700m2 en het hoogste punt is 18 cm en het laagste punt 6 cm. Totaal is er 78 m3 Poly-Celbeton aangebracht.

Het Faber team, bestaande uit Edwin de Boer, Fred Sportel, Rinze den Boer, Gijs van’t Zand en Thimo de Boer, werken graag met dit type beton en waren evenals de aannemer enthousiast over het resultaat.

 « terug naar overzicht