Projecten & Innovaties


Foto: De bekisting wordt gevuld met Celbeton

Ingenieuze oplossing voor fietspad (15-05-2011)

Prins Willem Alexender opende namens Gemeente Amsterdam een uniek fietspad net buiten Amsterdam in de Volgermeerpolder. In opdracht van Projectbureau Bodem werd er een fietspad dwars door het gesaneerde natuurgebied gelegd.

De aanleg was nogal complex wegens de zeer drassige ondergrond. Daarom moest er gezocht worden naar een unieke fundatie welke niet wegzakt in de voormalige vliegasdijk.
Een traditionele oplossing als puingranulaat en een asfalt-toplaag zal het fietspad van 767 meter op termijn doen verzakken. Daarom heeft Bouwcombinatie Volgermeer gekozen voor het unieke Celbeton 400 kg/m3 van Faber.
Het voordeel van Celbeton is dat het gewicht vele malen lichter is en hierdoor voldoet aan de benodigde evenwichtsconstructie. Er is extra draag vermogen waardoor de ondergrond pas bij autogewicht voluit zal worden belast; perfect dus voor de drassige ondergrond. Bij het stijgen van het grondwaterpeil ontstaat er zelfs nog meer opwaartse draagkracht wegens het drijvend vermogen van celbeton. Er werd een Celbeton fundering van 50cm aangebracht met daarop een laagje puingranulaat en asfalt.
Een ingenieuze oplossing voor het grootste bodemsaneringsproject van Nederland.

« terug naar overzicht