Projecten & Innovaties

Faber Betonpompen verzorgt stort tunnelgietbouw te Beverwijk (16-06-2016)

“Elke stort een halve verdieping hoger”

“Waarom wij hier tunnelgietbouw toepassen? Omdat wij daarmee in één stort een halve verdieping realiseren en alle leidingen zitten er in”, zegt Johan de Zwart als we toekijken hoe Faber Betonpompen de stort verzorgt van de 15e verdieping van het appartementencomplex Korona in Beverwijk. “Nog 6 verdiepingen te gaan, maar de 63 meter betonpomp van Faber gaat het, met een paar verlengstukken aan het einde van de slurf, wel halen”, zegt pompmachinist Peter Holverda,

“Tunnelgietbouw verkort het bouwproces aanzienlijk”, aldus Johan de Zwart, projectleider van hoofdaannemer Van Rhijn Bouw. “Het gestorte deel wordt in isolatie ingepakt en het verhardingsproces nauwgezet gemonitord. De toegepaste Castcrete cement bereikt in een nacht voldoende sterkte. Vanmiddag gestort betekent dat we deze vloer van 14 bij 28 meter na twaalf uur ontkisten. Op die manier realiseren wij elke stort een halve verdieping.”

Tunnelgietbouw

Faber Betonpompen ervaart dat tunnelgietbouw aan populariteit wint. Ze zien hun betonpompen weer steeds vaker richting hoogbouw rijden. `Door gietbouw win je aan flexibiliteit, maar ook aan comfort en het is goed voor het milieu. Maar het biedt ons ook zekerheid wat betreft de planning`, zegt Johan de Zwart: `Want Faber met de 63 meter pomp en Mebin met de betonmixer, iedereen is er op voorbereid om op het afgesproken tijdstip te storten. Dat werkt perfect.`

Gietbouw

`Maar zeker bij deze grote projecten biedt tunnelgietbouw nog tal van andere voordelen`, weet De Zwart: `Keuzes ten aanzien van wanden, deuren, ramen en trapgat sparingen zijn nog in een laat stadium te aan te passen. Gietbouw maakt ook een optimaal leidingverloop mogelijk, want in wanden en vloeren zijn eenvoudig extra (loze) leidingen op te nemen. De geluidseisen zijn eenvoudig haalbaar en het is een milieuvriendelijk proces, waarbij grind vervangen kan worden door betongranulaat waardoor je bouwafval recycled`.

Ook constructief heeft het gietbouwproces voordelen vertelt De Zwart: `Je hebt veel vormvrijheid en de constructies vormen één geheel (monolithisch) en je hebt een hoge constante kwaliteit`.

Bouwen op een postzegel

Residence Korona wordt gebouwd midden in een woonwijk langs een drukke doorgaande weg. `We bouwen hier op een postzegel, ´ zegt De Zwart `Een zeer krappe bouwplaats waar nauwelijks plaats is voor de opslag van materialen. Gietbouw biedt dan het voordeel dat de beton wordt aangevoerd en direct wordt verwerkt`

Wekelijks verwerkte materialen

Om de snelheid van bouwen duidelijk te maken, toont Johan de Zwart ons een lijst van de hoeveelheid wekelijks te verwerken materialen: 30 ton wapening, 2 holle wanden, 5 prefab betonwanden voor trappenhuis, 4 betonkolommen, twee trappen, 12 spouwbladen, 18 stelkozijnen, 12 binnenkozijnen, 42 kunststofkozijnen, 2 vrachten gibo, 10.000 gevelstenen en een volle vracht steigermateriaal, voldoende voor het realiseren van een verdieping.

Hoogste appartemententoren van IJmond

Appartementencomplex Korona is met zijn 21 verdiepingen en een hoogte van 65 meter, straks de hoogste appartemententoren van IJmond. Het gebouw bestaat uit 107 luxe appartementen en ca. 300 m2 maatschappelijke bedrijfsruimte. De eerste 12 verdiepingen zijn 72 appartementen voor de vrije huursector. Op de bovenste acht verdiepingen komen 35 koopappartementen, waarvan vijf penthouses op de hoogste drie verdiepingen. Onder de woontoren bevindt zich een ondergrondse parkeergarage. Korona vormt het sluitstuk van de nieuwe Wijkerbaan in Beverwijk met in totaal ruim 300 woningen, een modern winkelcentrum en zorg/gerelateerde diensten. Eind van dit jaar denkt Van Rhijn Bouw het gebouw op te leveren.

« terug naar overzicht