×

Geschiedenis

De start, groei en ontwikkeling van een innovatieve onderneming

Het oorspronkelijke idee van Pieter Faber; “omdat het anders kan.”

In 1959 emigreert Pieter Faber als 18 jarige naar Nieuw-Zeeland om als jonge man op een boerderij te gaan werken. Na enige jaren ervaring opgedaan te hebben in de vele facetten van het praktische boerenleven, start hij met een compagnon een bedrijf in het aanleggen van riolering. Tijdens dat werk ziet hij hoe fysiek en moeizaam men met een schop beton vanuit een kruiwagen in gasbetonblokken schept. Voor deze arbeidsintensieve handeling bedenkt hij een praktische oplossing “omdat het anders kan.”. Pieter ontwikkelt een betonpomp met een uniek membraan systeem, wat in 1968 op de markt komt. Er wordt patent verleend in de USA, Italië, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Nederland én Nieuw-Zeeland, vervolgens volgt er een groot verkoopsucces in Japan, Nieuw-Zeeland en Amerika.

Het ontstaan van de Nederlandse onderneming Faber Betonpompen en een machinefabriek

In 1972 verhuist Pieter met dit concept terug naar Nederland en start met broer Hendrik “Faber Betonpompen” te Creil in de Noordoostpolder. Hier bouwt men een tiental aanhangwagen-betonpompen en een even groot aantal betonpompen op een truckchassis.
Hendrik doet de betonpompen en Pieter de machinefabriek. Pieter neemt niet lang hierna beide afdelingen voor zijn rekening en ontwikkelt zich in de bouw- en landbouwsector.

Meer lezen over technologische innovaties / uitvindingen van Pieter Faber? Kijk hier >>

Groei, ontwikkeling en innovatie maakt specialisatie mogelijk

Wegens groei wordt in 1975 de oude uienloods van Hendrik de Waay (de locatie van de huidige werkplaats betonpompen) aan de Burgwal in Creil aangekocht om er een grotere machinefabriek te vestigen. Deze machinefabriek maakt in de droge jaren 1975/1976 overuren dankzij het leveren van zo’n 300 beregeningshaspels. Faber Machinefabriek ontwikkelt en produceert daarnaast in deze periode o.a. voorzetapparatuur voor heftrucks (kistenkantelaar) en een unieke heftruck voor ruw terrein.

Faber is innovatief en ontwikkelt tevens vele andere noviteiten op het gebied van betonstorten. Naast de verkoop is het ondertussen mogelijk om een betonpomp te huren. Na verloop van tijd wordt er wegens een hogere restwaarde bij inruil én grotere verscheidenheid aan mortelverwerking besloten te stoppen met het fabriceren van betonpompen. Faber stapt over naar machines van Duitse fabrikanten Wibau, Schwing en Putzmeister en gaat zich specialistischer toeleggen op het verpompen van betonmortel, in iedere hoeveelheid en op iedere plaats in Nederland.

Landelijke dekking met een voortdurende uitbreiding van assortiment en expertises

Faber Betonpompen krijgt ondertussen landelijke projecten met pulseervrije betonpompen, hoogbouw verdeelgieken en mobiele schuimbeton units. In 1993 wordt het hoofdkantoor geopend in Zoeterwoude en groeit Faber voortvarend naar zo’n 40 werknemers. Naast de werklocatie in Creil bestrijkt Faber vanuit Groenlo het oosten van Nederland.

Faber groeit door en specialiseert zich nu ook in het liften van verzakte betonvloeren met Celbeton en het onderwater betonstorten (met behulp van de speciaal ontwikkelde BetonDobber®).

Een continuering van innovatie, kwaliteit en service onder het motto; “altijd de klant”

In 1995 neemt de zoon van Pieter, Richard Faber, het bedrijf voor 50% over van zijn vader. De machinefabriek wordt voor 2/3 verkocht aan de heren Staring & Poppe. 10 jaar later, in 2005, is Richard volledig eigenaar van Faber Betonpompen.

Faber breidt zijn specialisaties uit met voegenvullen, het aanbrengen van anhydrietvloeren en een optimalisatie van een Arbo vriendelijke (werk)omgeving. Daarnaast zorgde de overname van de divisie betonpompen van Koeman Berkhout voor een aanzienlijke schaalvergroting in 2018.

Van goede ideeën tot concrete plannen en perfecte oplossingen; “klaar voor de toekomst”

“Faber Concrete Pumping Ltd”, in oktober 1970 opgericht te Auckland – Nieuw-Zeeland, is in 50 jaar uitgegroeid tot een expert in het verpompen van alle soorten beton. Heden ten dage is Faber Betonpompen met 4 vestigingen, 150 medewerkers, 59 giekpompen, 5 hoogbouwpompen, 5 aanhangerpompen en 8 Celbeton menginstallaties uitgegroeid tot de innovatiefste betonpomp onderneming van Nederland.

We zijn in staat gebleken in te spelen op de snel veranderende vraag van het optimaal en flexibel kunnen verhuren van Betonpompen. Met behulp van onze huidige bedrijfsstructuur zijn we ideaal voorbereid op de toekomst. Met meer machines denken we vooral onze capaciteit beter te kunnen benutten. We bewegen ons in een markt waar het gaat om veel capaciteit, snel en vooral ‘last minute’ handelen.

We staan klaar met moderne oplossingen en individueel advies, tegen concurrerende prijzen

Je vindt veel specifieke informatie over onze producten op onze website. Wil je graag persoonlijk contact met één van onze specialisten?

Bel of mail ons voor advies en reserveringen!