×

Atletiekbanen en sportvloeren

NS Coral: ontwikkeling door innovatie

Na langdurig onderzoek hebben Nootenboom Sport en Faber Celbeton BV op projectbasis samengewerkt aan de realisatie van NS Coral, een bijzondere fundatie voor atletiekbanen en buitensportvloeren.

Rode atletiekbanen bestaan al vele jaren. Niet zo heel lang geleden kwamen er blauwe atletiekbanen bij. Nootenboom Sport voegt daar met NS Coral een sterke en ‘groene’ variant aan toe, waarvan de onderbouw wordt aangelegd met een minimale CO2-uitstoot.

Een sterk en milieuvriendelijk alternatief

Aan atletiekbanen worden hoge vlakheidseisen gesteld. Met NS Coral ontwikkelde Nootenboom Sport in samenwerking met Faber Celbeton een sterk alternatief voor de klassieke onderbouw bestaande uit lava en asfalt. Het waterdoorlatende en vezelversterkte celbeton NS Coral biedt door hoge stijfheid meer weerstand tegen zettingen uit de ondergrond dan asfalt. Hierdoor zal de atletiekbaan langer aan de vlakheidsnormen blijven voldoen.

Een ander voordeel is dat een onderbouwconstructie met NS Coral duurzamer is dan de onderbouwconstructies die in het verleden werden toegepast. In vergelijking met traditionele constructies op basis van asfalt wordt zo een reductie van 80% behaald op de CO2-uitstoot. De productie van NS Coral verloopt milieuvriendelijk. Zo hoeven minder grondstoffen te worden aangevoerd. Mocht de baan ooit worden verwijderd, dan is minder afvoer nodig.

Nootenboom Sport compenseert de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de aanleg van de onderbouw van een atletiekbaan door de aankoop van CO2-certificaten bij Natuurmonumenten. In overleg met Natuurmonumenten bepalen opdrachtgevers hoe dit geld wordt besteed.

Een onderbouw met NS Coral is tevens goedkoper dan een klassieke onderbouw. Daarmee vormt NS Coral in alle opzichten een duurzaam alternatief voor de traditionele atletiekbaanconstructies.

In de praktijk

Nootenboom Sport en Faber Celbeton realiseerden eerder enkele sprintbanen in gemeente Tiel, die fungeerden als pilot. Het onafhankelijk keuringsinstituut ISA-Sport heeft de bouw van deze sprintbanen nauwlettend gevolgd en getoetst aan de bestaande kwaliteitseisen van de Atletiekunie en NOC*NSF. Het gehele traject is positief geadviseerd. Inmiddels zijn alle partijen zover dat de eerste 4-laans atletiekbaan met een fundatie van NS Coral in mei gebouwd gaat worden in Schoonhoven.

De belangstelling voor dit project is groot vanuit de branche, de Atletiekunie en het buitenland.

De toekomst

Naast de toepassing van NS Coral onder atletiekbanen wordt eveneens gezocht naar andere toepassingen. Zo is recentelijk een kunstgras trapveld opgeleverd in de gemeente Haarlemmermeer en zijn diverse contacten gelegd met de Nederlandse sportbonden waaronder de KNHB. NS Coral zou van grote waarde kunnen zijn onder waterkunstgras hockeyvelden in Nederland waar normaliter een asfaltbasis wordt gerealiseerd.