×

Na één nacht ijs door schuimbeton

Schaatsbaan Winterswijk heeft in december 2020 een primeur. Al na één nacht vorst kan er geschaatst worden.

De isolerende laag schuimbeton onder de ijsbaan zorgt ervoor dat de grondwarmte niet omhoog kan. De tussenlaag dient als een soort temperatuur stop. Daarnaast wordt de kou beter vastgehouden door de isolerende laag.

Het gevolg is dat een beetje nachtvorst voldoende is om het water te laten bevriezen.

Schuimbeton onder de ijsbaan

“Er ligt nu echt een fantastische baan”, zegt bestuurslid Tim Jonker van de Winterswijkse IJsvereniging tegen Omroep Gelderland. “Ik kijk nu naar allemaal mensen die aan het schaatsen zijn.”

Hoe dat kan? Door een systeem van een student van de TU Twente. Onder het asfalt van de skeeler- en ijsbaan ligt schuimbeton. De baan wordt beneveld bij vorst waardoor er een laag ijs komt te liggen en ook blijft liggen. “Het schuimbeton zorgt ervoor dat de kou beter wordt vastgehouden”, zegt Jonker. De baan kan zo langer mee.

Bron: NOS nieuws – Lees hier het volledige artikel.

Ook De Telegraaf en AD.nl berichten er over.

 

Meer informatie

Faber Betonpompen stort schuimbeton op verschillende plekken samen met SuperSub sportsystems. Zoals hier onder een ijsbaan, maar ook onder asfalt of sportvelden. Deze speciaal ontwikkelde schuimbeton wordt verder gestort als isolerende vloer binnen woningen. De houten vloer wordt vervangen door schuimbeton. Want ook daar komt de sterk isolerende werking erg goed tot zijn recht. Lees alle toepassingen op deze pagina over schuimbeton.

 

 

Vragen over deze of andere toepassingen van Schuimbeton?

Bel Gerben Lemstra: 06 – 20 39 04 15